Vata Churna – chlad, suchost a vítr může způsobit vysoušení, křeče nadýmání v našem těle.
Také nadýmavé potraviny, jako zelí, fazole, květák, mohou vyvolat nepříjemné projevy v oblasti zažívání a na to je právě tato směs podpoří trávení i obtížně trávitelných jídel i to v chladném a suchém počasí.
Suroviny:
- 2 lžíce fenyklových semínek
- 1 polévková lžíce semínek římského kmínu
- 1 polévková lžíce semínek koriandru
- 1 polévková lžíce mleté kurkumy
- 1 čajová lžička Hing/ Asafoetida / čertovo lejno
- 2 čajové lžičky zázvorového prášku
Postup:
Opražte velmi jemně a nasucho všechno koření. Nejprve vložte na pánev větší kusy koření a na závěr prachy.
Opražené koření rozemelte v mlýnku, dokud se nestane hladkým a stejnorodým práškem.
Vaše směs koření Vata je připravena…ta ale voní, že! 🙂
Jak to použít:
Použijte jej na vaření, restujte s organickým ghí, dokud se neuvolní vůně, přidejte do vaření (zelenina, Dhal, polévky, rýže……).
Můžete přidat 1 lžičku směsi koření na porci i do již hotového pokrmu.