… aneb další příležitost vyladit jin a jang!
Suroviny:
- 10 lžic sezamových semínek
- 1 lžičky soli
Postup:
Sezamová semínka opražte nasucho na pánvi na mírném stupni, aby se rozvoněla a začala praskat, ale důležité je nepřipálit je. Že jsou semínka správně upražená poznáme podle toho, že se snadno rozpadnou na prach pod tlakem.
Opražte také sůl, aby byla zcela suchá.
Přesypte do hmoždíře, nechte chvilku zchladnout a podrťte na jemný prášek.
Sůl promíchejte s polovinou sezamu a podrťte v hmoždíři nebo rozmixujte najemno. Pokud však semínka nebudou dostatečně upražená, tak se začnou slepovat a je možné, že se vám podaří vyrobit tahini.
Vmíchejte zbylý sezam a uchovejte v uzavíratelné nádobě v lednici. Pouze část, kterou budete zrovna používat můžete mít někde po ruce.
Vydrží cca 1 měsíc.