Kurkuma

Kurkumový nápoj, narovná pošramocené zažívání, odlehčí játrům a podpoří tím pádem i energetiku celého organismu.

O kurkumě by se dalo mluvit hodiny. Třeba jak hlavní účinná látka kurkumy – kurkumin – dokáže podpořit oko zejména při šedém zákalu a očních zánětech a na to jsou již klinické studie. Pomáhá při bolestech kloubů i kožních potížích všeho druhu.

Kurkuma se dokonale hodí pro období kovu, které připadá podle TCM na měsíce listopad a prosinec.

V těchto měsících si dávám tento kurkumový koktej. Je to konečně to ono, u čeho během jednoho týdne používání pocítím skutečně efekt! Cítím se nabitá energií, zažívání je ve své síle a po dobrém spánku se budím sama a bez pocitů únavy.

Kdy se kurkuma nemá používat? Kurkuma má mnoho interakcí s léky. Zejména s antibiotiky a antiarytmiky – léky na srdeční arytmie. Pokud používáte nějaké léky, tak se na mě raději obraťte a podíváme se, zda je užívání kurkumy ve Vašem případě v pořádku.

Kurkuma je také nevhodná, pokud jsou ucpané žlučové cesty a opatrnost by měla být věnována i při současném ředění krve. V těhotenství, při kojení u dětí by měla kurkuma zůstat v pozici koření do jídla.

Kurkumový koktejl

  • 1 šálek mandlového mléka nebo klasické mléko (to v tomto případě doporučuje Ajurvéda, ale mějte na mysli Vaši toleranci k mléku)
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • Špetka mletého černého pepře
  • 1 lžíce medu (nebo podle chuti)

 

Kurkuma je protizánětlivá, antioxidační, podporuje zdraví kloubů, jater a zažívacího systému, udržuje duševně rovnováhu a podporuje správnou funkci oběhové soustavy, imunitního systému a kůže. Černý pepř pomáhá mnohonásobně zvýšit vstřebávání kurkuminu – hlavní účinné látky kurkumy. Mléko zde podle Ajurvédy slouží jako nosič a med jako otevírač bran k celému organismu.

 

Ideální je zalít kurkumu s pepřem vroucím mlékem a po ochlazení na pitelnou teplotu přidat med.

 

Nápoj je vhodné pít večer k využití jeho detoxikačního potenciálu, protože detoxikace těla probíhá nejlépe přes noc.

Může se vám také líbit:

Jedlý plevel

…aneb květinové hody Jaro máme v plném proudu. Všude se to

Slzovka

Slzovka na zelenině Květák nebo brokolice 1 cibule (červená) 1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2023 – Všechna práva vyhrazena | Petra Bianka Horváthová | GDPR

Vytvořila AjA-design.cz